Team

Neshon Venetiaan

zakelijk coördinator

Ik ben Neshon, 37 jaar, geboren en getogen Rotterdammer. Sinds een aantal jaar werkzaam in de culturele sector. Ik heb een passie voor hetgeen wat gecreëerd wordt. Voor mij bestaat er niet mooiers dan vanuit het niets, iets te maken. Ik vind dat fascinerend. Kunst is overal om ons heen en ontwerp schuilt in alledaagse dingen. In deze functie bij de Theaterstraat wil ik samen met de makers een sparringpartner zijn in het zakelijk vormgeven van hun activiteiten en de positie van de Theaterstraat in het kunstenveld verstevigen.  

Rianne Meboer

theatermaker, regisseur, acteur

Rianne Meboer combineert in haar werk graag verschillende disciplines en onverwachte elementen met elkaar. Ze maakte een beeldende peutervoorstelling over abstracte kunst, een opera over een huisvrouw uit Tuindorp Oostzaan in 1924, een mini show met film én theater over een vrouwelijke cowboy en eerwraak.

Bij de Theaterstraat maakte Rianne samen met Suzanne Bakker de jeugdvoorstellingen Pim Pam Paars (2+) en Het Grote Kleurenballet (4+). In beide worden abstracte beeldende kunst, theater, beweging, muziek op een toegankelijk, humorvolle wijze met elkaar gemixt. Daarnaast speelde ze in Buku Buku, Project B. en Comuna.

Nu is ze bezig met het nieuwe project; De Dolende Mens. Dit onderzoek ,naar hoe we omgaan met verwarde personen in de stad, zal uitmondde in een theatervoorstelling en een nagesprek. Rianne is afgestudeerd aan de Performance-opleiding in Maastricht (2008) en van de Mimeopleiding Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten (2012) en werkte ook bij Bonte Hond, Het houten Huis, Golden Palace en Toneelgroep Maastricht.

Meegewerkt aan:

Doolhof in je hoofd

Verhalen van de straten

I’m (not) Every Woman

Laat me niet alleen

De dolende mens

De Mascotte van de Banne

Het Grote Kleurenballet 4+

COMUNA

Buku Buku

Project B

Pim Pam Paars 2+

Jurrien van Rheenen

performer en theatermaker

Jurrien van Rheenen​ woont sinds drie jaar in de Banne, de wijk waar de Theaterstraat gevestigd is, en is performer en theatermaker. Ze studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie van Maastricht. De afgelopen jaren heeft zij met verschillende theatermakers gewerkt, o.a. met Edit Kaldor en Merel Smitt. In 2017 maakte zij de voorstelling ‘Waarom Mannen Slaan’ in samenwerking met Theater de Generator, De Waag, Exodus en Rosa Manus in Leiden. Jurrien van Rheenen streeft ernaar met haar voorstellingen iets in gang te zetten. Zij zoekt naar een vorm die mensen doet openstaan voor nieuwe inzichten. Zij houdt zich bezig met thema’s die in het dagelijks leven moeilijk aan te kaarten zijn. Door middel van diepte-interviews zoekt ze naar de specifieke kennis achter brede thema’s, zoals huiselijk geweld en depressie. Op die manier probeert zij het persoonlijke op theatrale wijze bespreekbaar te maken.

Vorig jaar deed Jurrien mee met het theaterstraat project ‘Vrije Ruimte’. In oktober 2019 heeft zij gewerkt aan de proeve van Het gewicht van een gedachte. Deze proeve was het eerste deel van een langer lopend project over depressieve gedachten in samenwerking met Bart van de Woestijne.

Meegewerkt aan:

Jongeren onder hoogspanning

Verhalen van de straten

Plein Parlevinker

De Mascotte van de Banne

Het gewicht van een gedachte

De Nieuwe Banne

Arthur Kneepkens

regisseur, curator, dramaturg en performer

Bij de Theaterstraat maakte Arthur o.a. de installatie ‘This is YOUR Tuindorp!’ en de theatrale talkshow ‘De Wereld Draait Noord‘. Voor verschillende projecten van de Theaterstraat doet hij de dramaturgie. Samen met beeldend kunstenaar Merel Noorlander maakt hij de sociaal-artistieke serie ‘De Nieuwe Banne,‘ en in co-productie met TAAK ontwikkelen zij het participatieve traject voor de oprichting van het Sociaal-Artistiek Museum (SAM) in Amsterdam-Noord. Hij is tevens artistiek coordinator Kunst en Samenleving bij Stichting IJ Producties/Over het IJ Festival, co-redacteur voor Noorderwoord, literaire variete van de SLAA, en (gast)docent bij o.a. DAS Theatre en Theaterdocent Verkort. Eerder werkte hij o.a. bij performance-collectief Le Nu Perdu, Edit Kaldor/Stichting Kata, Likeminds en Het Zuidelijk Toneel.

Meegewerkt aan:

SAM x Vrouwenbazaar

Doolhof in je hoofd

Verhalen van de straten

I’m (not) Every Woman

Laat me niet alleen

De dolende mens

#HoeGaatHetEchtMetJe…

De Nieuwe Banne

Verdedig Noord

COMUNA

Buku Buku

Project B

Anouke de Groot

regisseur

Anouke maakt graag projecten op locatie. In haar voorstellingen onderzoekt ze vaak in verschillende vormen hoe we ons bewegen in onze omgeving en welke invloed we (willen) hebben op onze omgeving. Bij de Theaterstraat werkte ze o.a. aan Project B, Labyrint, Buku Buku voor jeugd en de proeve Vrije Ruimte (interventies in de openbare ruimte) Met Massih Hutak werkte ze recent samen aan Verdedig Noord. Ze studeerde filosofie en theaterwetenschappen en studeerde af aan de regieopleiding in Amsterdam. Haar werk was in Amsterdam-Noord een aantal keer te zien op op Over het IJ Festival. Bij de Theaterstraat is ze werkzaam in de werkgroep aanvragen en samen met Jurrien van Rheenen aan community communicatie. Buiten de Theaterstraat werkt ze voor Toekomstland. www.anoukedegroot.com

Meegewerkt aan:

Kinderstudio

Verhalen van de straten

Plein Parlevinker

Het uur van Rabia

I’m (not) Every Woman

Laat me niet alleen

De Mascotte van de Banne

De Nieuwe Banne

Verdedig Noord

COMUNA

Buku Buku

Project B

Rashid Novaire

Schrijver

Rashid Novaire begon al jong met schrijven, en won toen de EL Hizjra-Literatuurprijs (een wedstrijd voor jong schrijftalent met een biculturele achtergrond). In 1999 debuteerde hij op zijn 19de  met de verhalenbundel Reigers in Caïro en hij heeft inmiddels meerdere romans geschreven (zoals ‘Zeg maar dat we niet thuis zijn’, ‘Afkomst’ en ‘Het lied van de rog’ en recent ‘De vooravond’). Novaire werd tweemaal genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Hij schreef ook voor theater en film en verschillende kortere verhalen voor kinderen, zoals voor het boek ‘De Buiksloterbreedbekkikker’. Ook schreef hij het verhaal en raamvertelling  ‘Het uur van Rabia’. Hier werd in 2020 een voorstelling van gemaakt bij de Theaterstraat, waarin Rashid als verteller ook zelf op het podium stond. 

Meegewerkt aan:

Het uur van Rabia

Alev Kutluer

Theatermaker

“Mijn carrière buiten het theater verraadt mijn fascinatie voor menselijke drijfveren, voor wat ons bindt en verdeelt, en de manieren waarop we gezamenlijk besluiten de samenleving in te richten. Ik was rijkstrainee, ambtenaar, diplomaat, organisatieadviseur en psycholoog. Ik ben ervan overtuigd dat we altijd in gesprek moeten blijven over onderwerpen die ons ogenschijnlijk lijnrecht tegenover elkaar plaatsen. Mijn maatschappelijke betrokkenheid en mijn passie voor theater komen nu samen in mijn werk als theatermaker”

Meegewerkt aan:

Verhalen van de straten

Het uur van Rabia

Vraag dat maar aan je moeder!

Daan Bosch

theatermaker

Daan Bosch studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als theatermaker. Hij regisseert, geeft les en ontwikkelt workshops. Daan ontwikkelde zich als een anarchistische maker, die vaak speelt met de regels van zijn omgeving. Hij is onderdeel van het artistieke team van ZID theater en is daarmee verbonden aan een aantal internationale projecten in Marokko, Denemarken en Servië. Met zijn theatergroep ‘Rake Klappen‘ deelt hij met drie andere makers een grote fascinatie voor het lichaam.
Bij de theaterstraat Werkt hij aan het project ‘laat me niet alleen’ een project waar de dood centraal staat in het leven. Verder is hij binnen de TS verbonden aan het superhelden project voor de scholen in de buurt en verschillende andere projecten.

Meegewerkt aan:

Verhalen van de straten

Plein Parlevinker

Laat me niet alleen

Buku Buku

Emmo Achthoven

Kok

Emmo is 50 jaar, geboren in Paramaribo en vanaf zijn vroege jeugd woont hij in Amsterdam. Als klein jongetje had hij al interesse voor koken en alles wat daar mee te maken heeft. De voorliefde voor het bereiden van lekker eten kreeg hij van huis uit mee.

Zijn passie kreeg uiteindelijk concrete vorm door het voltooien van zijn koksopleiding (restaurant kok). Later werd door verre reizen zijn interesse voor authentieke smaken uit tal van internationale keukens alleen maar versterkt. Emmo is al 30 jaar actief op het gebied van home cooking en catering. 

Meegewerkt aan:

Kinderstudio

Pablo Fontdevila 

Performer, choreograaf en designer

Pablo is choreograaf, performer en designer, geboren in Argentinië maar nu gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde aan de School for New Dance Development (SNDO) in Amsterdam en behaalde zijn Master in Theater op de Toneelacademie Maastricht. Verder studeerde hij nog Lighting Design en Electronic Arts in Buenos Aires. 


Pablo is geïnteresseerd in het ontdekken van ethische vragen door middel van beweging van lichaam en geest. Dit met een focus op processen, samenwerkingsverbanden en werkmethodieken. Hij creëerde al eerder allerlei choreografieën en installaties. Regelmatig werkt hij samen met andere artiesten, performers en designers. Recente projecten van Pablo zijn de installatie ‘Remarks in Colour’ en de publicatie ‘The Green Box’.

Meegewerkt aan:

Plein Parlevinker

Het uur van Rabia

Kwame Kuijper

Acteur, spoken word artiest en componist

Kwame Kuijper is afgestudeerd van PACT theateropleiding in Amsterdam. Hij begon al jong met acteren en heeft zes jaar lang bij Nationaal Jeugd Musical Theater gezeten. In 2021 speelde hij in de interactieve en multidisciplinaire voorstelling Voor sletten die zijn verkracht van Toni Blackwell. In 2023 speelde hij in de voorstelling Cirkels van Kiki Jaski en Jan Groenteman bij Musical Makers/Poldertheater. Bij beide voorstellingen is een nagesprek onderdeel van de voorstelling en met name bij Cirkels toont Kwame dat hij haarfijn kan aanvoelen wat een gesprek met het publiek nodig heeft. Hij is een innemende acteur die publiek makkelijk meeneemt in verschillende verhalen. Daarnaast maakt hij muziek, schrijft hij spoken word en geeft hij les op middelbare scholen.

Meegewerkt aan:

Doolhof in je hoofd

Sarah Jonker

Theatermaker en beeldend kunstenaar

Sarah Jonker is theatermaker en beeldend kunstenaar. In 2006 studeerde ze af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze maakte voorstellingen bij o.a. Likeminds, De Toneelmakerij en ‘t Barre Land. Voor deze en andere gezelschappen maakte ze ook illustraties voor de posters.

In de loop van haar carrière oogstte Sarah lof zowel in het theater als met haar tekeningen. Ze exposeerde in Arnhem, Rotterdam, Amsterdam, Berlijn en New York. Haar tekeningen zijn poëtisch, humoristisch en theatraal. In Sarah’s spontane composities die gemaakt zijn met Oost-Indische inkt, krijt en waterverf zitten surrealistische en post-expressionistische elementen.

Meegewerkt aan:

Doolhof in je hoofd

Roxanne Jurriaans

Producent en vrijwilligerscoordinator

Roxanne is 40 jaar, geboren en getogen in Amsterdam, woonachtig in Noord. Na bijna 9 jaar full time moeder te zijn geweest, is zij begonnen als vrijwilligerscoordinator bij Over het IJ. Hiernaast is Roxanne producent van de Stadskunstenaars OHIJ, Marjolijn van Heemstra, Tolhuistuin, Wijsneus en de Keti Koti tafel. 

Meegewerkt aan:

Doolhof in je hoofd

Conrad Obrie

Ervaringsdeskundige

Conrad heeft een opleiding gevolgd om zijn ervaringen met psychotische episodes als deskundige in te kunnen zetten bij uiteenlopende organisaties. Hij is tevens werkzaam bij Enik. Enik Recovery College is een herstelacademie: een leeromgeving en ontmoetingsplek voor mensen die persoonlijk ervaring hebben met ontwrichting door een psychische kwetsbaarheid of verslaving, en die willen werken aan hun (verdere) herstel. Bij Enik geloven ze in het herstellend vermogen en de eigen kracht van mensen.

Meegewerkt aan:

Doolhof in je hoofd

De dolende mens

Mara Verduin

Cultureel antropoloog, facilitator en Deep Democracy trainer

Mara Verduin is cultureel antropoloog, facilitator en Deep Democracy trainer. Verder assisteert zij bij het kiezen van de juiste gespreksvormen. Als cultureel antropologe ‘met opgestroopte mouwen’ verplaatst zij zich graag in de ander en helpt individuen en groepen om tot de kern te komen, om oprechte verbindingen aan te gaan, uit hun comfortzone te stappen en in actie te komen. Haar werkervaring ligt op het gebied van inclusieve en participatieve processen, community building, sociaal ondernemerschap, cultuurverandering en communicatie. Rianne Meboer werkte al met haar samen voor de onderzoekspresentatie van De Dolende Mens, waar zij het nagesprek leidde. Verduin heeft een creatieve insteek en een enorme toolkit om uit te putten.

Meegewerkt aan:

Doolhof in je hoofd

De dolende mens

Lindertje Mans

Regisseur, actrice en dramaturg

Studeerde performance in Maastricht en voltooide cum laude de master muziektheater aan het conservatorium in Den Haag. Ze speelde in 2015 de vrouwelijke hoofdrol in Soldaat van Oranje. Binnen Firma MES maakt ze haar eigen muzikale performances, zoals de onewoman-elektro-opera’s The Life and Death of a Sex Robot en The Gaia Hypothesis. Daarnaast gaf ze Nederlandse les aan nieuwkomers, coacht ze jonge theatermakers en geeft ze les op Hogeschool Artez in Arhem aan de studenten muziektheater.

Meegewerkt aan:

Doolhof in je hoofd

De dolende mens

Mirjam van Dijk

Theatermaker, actrice en jongerenbegeleider

Mirjam van Dijk (1991) is in 2014 afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater aan ArtEZ in Arnhem. Sindsdien is ze werkzaam als speler en zangeres in verschillende producties waaronder muziektheaterproducties. Ze werkt ook als theatermaker en theaterdocent met jongeren en kinderen. Zo was ze maker en actrice van de VPRO Peepshow, speelde ze rollen in de series Suspicious minds (VPRO) en TOON (Netflix) , en zong ze in een jazzband.

In 2018 t/m 2020 docent bij o.a. VRIJDAG in Groningen, waarbij ze de jongerenvoorstellingen regisseerde. Mirjam is tevens oprichter van Stichting ZUHAUSE waarmee ze o.a. een voorstelling met 20 jongeren maakte en regisseerde voor Theater Na de Dam, en speelde in de festivalvoorstelling Don’t Forget To Die.  Momenteel werkt ze als jongerenbegeleider van kunstlabs bij o.a. Piazza Dell Arte (Antwerpen) en maakt ze de podcast Drie Uur ’s nachts voor Stichting Watershed. 

Ze maakte verschillende podcasts waaronder Drie uur S nachts voor Stichting Watershed en Trans en Oud/t voor Leyden Academy. Momenteel werkt ze als maker en producer bij Watershed, als jongerenbegeleider van kunstlabs bij Man Overboord (Antwerpen) en coördineert ze de literaire talenthub WOLK. Daarnaast is ze mede-bedenker en begeleider van het intergenerationele collectief “Verborgen Verbinding”, een project van Watershed en Leyden Academy.

Meegewerkt aan:

Het uur van Rabia

Hamda Belgaroui

Acteur en rapper

Hamda Belgaroui werd rond het begin vh millenium bekend bij de jeugd in Nederland met het rapcollectief THC, waar hij ook  mede oprichter is van het label THC recordz. In 2011 begon hij aan een acteeropleiding en studeerde 2014 af bij faaam (film actors academy amsterdam). Vervolgens speelde Hamda in verschillende series en later ook in theater. Tegenwoordig is Hamda volledig actief als acteur, rapper en geeft hij workshops aan jongeren.

Meegewerkt aan:

Plein Parlevinker

Marc Alberto

Geluidskunstenaar

Marc Alberto studeerde saxofoon aan het conservatorium in Maastricht. Naast het onderzoeken van een eigenzinnige taal op de verschillende saxofoons en het componeren van elektro-akoestische muziek, werkt Marc al sinds diens jonge jaren continu in een carrousel van creatieve projecten als o.a. producer, multi-instrumentalist, dichter, arrangeur, geluidskunstenaar en -ontwerper, vocalist, educator en bandleider. Marc is als vaste geluidskunstenaar verbonden aan theatergroep Nieuwe Helden.

Meegewerkt aan:

Jongeren onder hoogspanning

Tewa Barnosa

Artiest en curator

Tewa Barnosa is een transdisciplinaire artiest en curator, gevestigd tussen onrustige geografie en de grote stad Amsterdam. Haar artistieke praktijk is verspreid over trajecten van visuele kunst, literatuur, geluid en allerlei samenwerkingen. Deze samenwerkingsverbanden zijn gegrond in kritische nieuwsgierigheid en op intuïtie gebaseerde kennis, reïnterpretatie en reproductie. Ze construeert surrealistische scenografieën die de ingewikkeldheden van tegenspraak, het uiterste en overgangsgebieden tussen fysieke en psychologische ruimtes navigeren. 

Barnosa stichtte in 2015 het fonds WaraQ for Art and Culture. Haar methodologieën centreren rond samenwerkingsprocessen zoals expo’s, verschillende projecten, ruimte maken en publieke interventies om nomadische infrastructuren van co-creatie en conversaties te ondersteunen. 

Meegewerkt aan:

SAM x Vrouwenbazaar

Hilda Moucharrafieh

Artiest, begeleider en cultureel werker

Hilda Moucharrafieh is een artiest, begeleider en cultureel werker gevestigd in Amsterdam.  Zij is docent artistic research op de HKU, ze is ook artistic supervisor bij (A)WAKE in Rotterdam en artistiek coördinator van Unboxed (vh Zeecontainerprogramma) op Over het IJ. Door haar artistieke praktijkonderzoek, maakt zij interventies in publieke ruimtes met mediums die site-specific zijn en vanuit onderzoek werken. 

Haar werk vertelt verhalen van mensen die worden uitgesloten van de dominante narratieven die heersen in de samenleving. Deze verhalen worden vaak niet verteld in de publieke, centrale ruimten binnen de stad. Verder werkt zij vaak samen met vrienden en artiesten die dezelfde politieke en sociale visies en waarden delen, maar ze toch telkens op een andere manier ervaren. 

Meegewerkt aan:

SAM x Vrouwenbazaar

Tirza Gevers

Schrijfster

Tirza Gevers werkte vanaf haar zestiende met theatermaakster Edit Kaldor. Zij speelde in de voorstellingen Woe, Inventaris van Onmacht en Web of Trust en hielp tevens mee met het creëren van deze voorstellingen. In haar schrijverschap zoekt zij sindsdien naar een gezamenlijke taal om zware thema’s (zoals huiselijk geweld) toch bespreekbaar te maken. Het is voor haar belangrijk om mensen met elkaar te verbinden, maar ook de mogelijkheid te creëren om op individueel niveau beweging te veroorzaken. Naast haar werk als schrijfster werkt ze in het onderwijs en zet zij zich in voor GroenLinks in stadsdeel West. 

Meegewerkt aan:

Jongeren onder hoogspanning

Merel Noorlander

Designer, curator en co-initiator SAM

Merel Noorlander (zij/hen) is mede-oprichter van SAM Social Art Museum en laveert tussen Salt Lake City, Detroit en Amsterdam (Nederland). Merel groeide als jong volwassene op in Amsterdam Noord en op de Wallen, als kapitein van hun boot. In hun werk onderzoekt Noorlander uitgebreide vormen van media die zich richten op collectieve empowerment binnen community-based mediaontwerp en participatieve processen, in nauwe samenwerking met immigranten- en LGBTQIA+-gemeenschappen. 

Noorlander ontwikkelt programma’s, tentoonstellingen en multimedia installaties. Merel behaalde een MFA 4D Design aan de Cranbrook Academy of Art, Michigan, VS en een Bachelor Fine Art aan de Royal Academy of Art, Den Haag, Nederland. 

Momenteel geeft Merel les aan de Multi-Disciplinary Design Division, University of Utah, in de Verenigde Staten en ontwikkelt experimentele participatieve trajecten voor SAM Social Art Museum, met mede-initiatiefnemer Arthur Kneepkens, en een bijzonder team van gast-makers, non-profit organisaties, beleidsmakers en bewoners, in productie van de Theaterstraat en Over het IJ. 

Meegewerkt aan:

SAM x Vrouwenbazaar

Pieter Cornelissen

Tekenaar, acteur en schrijver

Pieter Cornelissen is archiefmedewerker in Amsterdam. Daarnaast tekent, schrijft, speelt en bouwt hij bij OT301, Theaterstraat en Circusbende.

Meegewerkt aan:

Plein Parlevinker

Samar Shaalan

Voorzitter en organisator

Samar is in 1992 naar Nederland gekomen vanuit Beiroet, Libanon. Ze heeft een universitaire economische achtergrond en heeft ervaring met het beheren van ondernemingen. 

In 2008 richtte zij de Vrouwenbazaar op. De Vrouwenbazaar organiseert diverse activiteiten die vrouwen ondersteunen in het participeren, integreren, emanciperen en proactief deelnemen aan de maatschappij. De organisatie faciliteert, ondersteunt en begeleidt vrouwen die zich als zelfstandig ondernemer willen vestigen.

Meegewerkt aan:

SAM x Vrouwenbazaar

Mounia Dabachi

Workshopbegeleider en medemaker

Mounia is workshopbegeleider en medemaker bij Theaterstraat. Daarnaast is Mounia heel actief binnen de Banne en in de Rietwijker. Zij organiseert verschillende projecten voor allerlei doelgroepen in de buurt. Een aantal van deze projecten zijn de Buurtbinders, moeder- en dochter activiteiten, Arabische en Nederlandse les voor vrouwen, Naaiatelier, de Buurtvaders en nog veel meer. 

Ze werkt regelmatig samen met de Theaterstraat waaronder voor de Kinderstudio. Hier begeleidt zij mee de workshops voor kinderen. Mounia heeft altijd een eigen catering gehad bij Tolhuistuin en verder heeft zij ook altijd gewerkt bij een homeopathische apotheek.

Meegewerkt aan:

Kinderstudio

Plein Parlevinker

Suzanne Bakker

maker, actrice

Suzanne Bakker heeft inmiddels 20 jaar ervaring als spelende maker. Haar carrière ontwikkelde ze o.a. bij de theatergezelschappen De Nieuw Amsterdam, Golden Palace en Kameroperahuis (nu: Kasko). Ze gebruikt humor en muziek als middel om toegang te verlenen tot moeilijkere onderwerpen. Als maker bij de Theaterstraat onderzoekt ze hoe haar persoonlijke thema’s impact kunnen hebben bij het publiek. Sinds 2019 maakt ze ook podcasts (klik hier voor een compilatie van verschillend werk) wat voor haar een nieuwe manier van verhalen vertellen is, en tegelijkertijd een manier om de processen die binnen de Theaterstraat plaatsvinden zichtbaarder te maken. Deze zomer maakt ze met buurtbewoners een buurtpodcast in haar eigen buurt, de Pijp. Met dit project zoekt ze naar een cross-over tussen podcast en theater.

Meegewerkt aan:

Verhalen van de straten

Vraag dat maar aan je moeder!

Het Grote Kleurenballet 4+

De Nieuwe Banne

Pim Pam Paars 2+