De Nieuwe Banne

In een reeks van programma’s werkt De Nieuwe Banne aan een experiment in creatieve democratie. Nieuwe plannen voor de buurt, in dialoog met diverse makers en de Gemeente Amsterdam.

De aanleiding voor het project was een ontmoeting met een ambtenaar en zijn prille plannen voor herinrichting van de openbare ruimte van de Banne-Noord. Wij geloven dat daarvoor al heel veel creatieve expertise in de wijk aanwezig is. Daarom nodigen we bewoners en andere dagelijkse gebruikers van de openbare ruimte uit om samen vorm te geven aan De Nieuwe Banne.

Met alle deelnemers delen we iets van het werken als kunstenaar, om tot eigen en eigenzinnige plannen voor de buurt te komen. Telkens koppelen we de deelnemers en hun ideeën aan de officiële ontwerpers van de gemeente, zodat het project niet alleen symbolisch is.

We hebben tot nu toe gewerkt met kinderen van de basisschool (DNB1 & DNB4) en met pioniers die hier in de jaren 70 kwamen wonen (DNB2). We werkten met de wijkwerkers die buiten de straten, stoepen en struiken verzorgen (DNB3). In het vijfde deel gaan we aan de slag met ouders & opvoeders.

De Nieuwe Banne is gedocumenteerd in een aantal korte films, twee magazines en een podcast. Die kan je op deze site bekijken en beluisteren. (Een selectie van de uitgebreide foto-documentatie volgt binnenkort.)

Het eerste overzicht maakten we na drie deelprojecten: Magazine – De Nieuwe Banne 1, 2 en 3.

Hier zie je de presentatie van Kinderen aan de macht: Utopieën en andere b(r)ouwsels, gefilmd door Zsofia Paczolay.

Hier zie je de korte film Pioniers door Nina Karim van Oort waarin onze deelnemers met elkaar hun idealen van vroeger en nu delen.

Hier vind je ook Een schouw van de Banne-Noord door de jonge planoloog Diederik Vane. Op ons verzoek maakte hij de stedenbouwkundige idealen waarmee de Banne-Noord ontworpen is zichtbaar, door concreet aan te wijzen hoe je dit in de architectuur terug ziet. Hij deed dit mede op basis van een schouw onder leiding van nabije buurtbewoner Bonny Alberts, die in de jaren ’70 bij het participatie-traject van de Banne-Noord betrokken was. Tegenwoordig is ze actief voor het Historisch Centrum Amsterdam-Noord.

Hier zie je de film van Moha Project, waarin zij op onze uitnodiging de routines van de wijkwerkers volgen.

Meer over deze aflevering vind je ook op de website van Moha Project.

Hier vind je ook het magazine dat we maakten over de eerste drie delen van De Nieuwe Banne: Magazine – De Nieuwe Banne 1, 2 en 3.

Hier vind je de film door Ivonne Zijp over de presentatie van De Superwijk. Er is een korte trailer van gemaakt, en een film van 10 minuten.

En hieronder kan je luisteren naar wat de ouders van de kinderen van De Superwijk vinden van de Banne, en van dit Theaterstraat-project, in een podcast door Suzanne Bakker.

De Nieuwe Banne is een traject vanuit de Theaterstraat op initiatief van Merel Noorlander en Arthur Kneepkens.

Net als de wijk zelf, kan het alleen bestaan door samen te werken met bewoners, bestuurders en wijkwerkers als Anil, Anneke, Armand, Bas, Bonny, Brian, Ceylin, Clifton, Daniëlle, Esila, Frank, Geert, Guus, Hedi, Heidi, James, Jarno, Jordi, Henk, Kees, Klas, Koos, Marina, Meriem, Mert, Michel, Mike, Murat, Nassim, Nisa, Paul, Raymond, Safea, Sara, Saskia, Sevde, Süeda, Timbit, Tugrul, mevrouw Bouwmeester; en makers als Saadia Bouzelmad, Jurrien van Rheenen, Mirjam van Dijk, Anouke de Groot, Suzanne Bakker, Ivonne Zijp, Annelies Bloemendaal (Carve Architecten), Diederik Vane, Nina Karim van Oort, Mitchell van Ommeren, Nic Roex, Alice Pons, Olivia Reschofsky, Zsófia Paczolay e.a.

Geproduceerd door de Theaterstraat. Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, Van Eesteren-Fluck & van Lohuizen Stichting, Over het IJ Festival, Stichting Huibert van Saane, Prins Bernhard Cultuurfonds.