Doolhof in je hoofd

Ervaar hoe we omgaan met mensen met verward of onbegrepen gedrag en op welke manier dat iedereen eromheen raakt.

Doolhof in je hoofd is een reconstructie van wat er gebeurt als iemand de grip op zichzelf en diens omgeving verliest. En hoe zorgverleners, politieagenten, en beleidsmakers maar ook familieleden en buren hierop reageren. 

De voorstelling combineert documentair theater en dialoog met het publiek, vanuit de Deep Democracy-methode. Openhartige gesprekken, persoonlijke ervaringen en spannende theater scènes lopen door elkaar. Spelers en publiek zoeken samen een weg terug uit het ‘doolhof’ van systemen, gedachten en mogelijke oplossingen. 

Theatermaker Rianne Meboer onderzoekt dit maatschappelijke vraagstuk als Stadskunstenaar van Over het IJ en vanuit de Theaterstraat. Rianne is naast theatermaker ook voormalig zorgverlener én ervaringsdeskundige.

Speeldata en kaarten

27 juni om 19.30 | De Rietwijker in Amsterdam | Kaarten

5 juli om 15.00 | Huis van de Wijk de Banne | Reserveren

10 juli om 19.30 | Beautiful distress in Amsterdam | Kaarten

11 t/m 12 juli om 19.30 | Over het IJ, locatie Beautiful distress in Amsterdam | Kaarten

13 juli om 20.00 | Over het IJ, locatie Beautiful distress in Amsterdam | Kaarten

14 juli om 15.30 | Over het IJ, locatie Beautiful distress in Amsterdam | Kaarten

De afgelopen jaren zijn de incidenten met zgn. ‘verwarde personen’ sterk toegenomen. Door een complex samenspel van politieke en maatschappelijke systemen lijkt de bereidheid om met het ‘afwijkende’ samen te leven sterk afgenomen. Hulp lijkt verder weg dan ooit en verschillende instanties wijzen, soms noodgedwongen, naar elkaar. Juist in een grote stad en in tijden van crises wordt dat pijnlijk zichtbaar. Meboer gelooft dat de oplossing te vinden is door bewoners en professionals samen te brengen met kunst als middel en als gespreksstarter.

Sinds 2020 doet ze onderzoek naar hoe we als samenleving omgaan met mensen met onbegrepen gedrag. In gesprek met ervaringsdeskundigen, zorgverleners en wijkagenten uit Amsterdam-Noord blijkt al gauw dat ze geen objectieve buitenstaander is. Door haar persoonlijke ervaring met labels, stigma’s en mentale gezondheid, kan ze eerder als insider worden aangemerkt.

De voorstelling Doolhof in je hoofd is het resultaat van haar onderzoek. De tekst is ontwikkeld op basis van de gesprekken en de interviews met zowel omstanders als insiders. Het publiek maakt ook mee wat er gebeurt in het hoofd van een persoon die de grip op het leven verliest.

Rianne reconstrueert als gespreksleider en speler de reactie van verschillende omstanders op de escalatie van iemand met tijdelijk verward gedrag. Elke voorstelling verloopt anders, omdat het publiek een derde speler is, die meepraat en meedenkt. Doolhof in je hoofd is combinatie van documentair theater en dialoog met publiek. De maker geeft ruimte aan uiteenlopende perspectieven, die het publiek uitdagen om uit zijn dagelijkse rol te stappen.

Credits

Concept, onderzoek en interviews: Rianne Meboer, Dramaturgie: Arthur Kneepkens, Eindregie: Lindertje Mans, Spel en gespreksleiding; Rianne Meboer spel; Kwame Kuijper en Sarah Jonker Scenografie en lichtontwerp; Pablo Fontdevila, productie: Roxanne Jurriaans, Jurrien van Rheenen, marketing; Rebeccca van Vuure, 

Coproducent: Theaterstraat en Over het ij producties, 

Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Elise Mathilde Fonds, Augustus Fenterner van Vlissingen fonds, Olland Buisman Stichting, Maatschappelijke Initiatieven Amsterdam Noord, 

Met dank aan; Harry Doef directeur zorg  van het leger des Heils, Conrad Obrie, Ossa Kierkegaard en alle mensen die met mij wilde spreken voor dit project.