Doolhof in je hoofd

Krijg een inkijkje in hoofden die normaal gesproken gesloten zijn en zie mensen met verward gedrag en hun omgeving van binnenuit.

De afgelopen jaren zijn de incidenten met zgn. ‘verwarde personen’ sterk toegenomen. Door een complex samenspel van politieke en maatschappelijke systemen lijkt de bereidheid om met het ‘afwijkende’ samen te leven sterk afgenomen. Hulp lijkt verder weg dan ooit en verschillende instanties wijzen soms noodgedwongen naar elkaar. Juist in een grote stad en in tijden van crises wordt dat pijnlijk zichtbaar. Theatermaker Rianne Meboer gelooft dat de oplossing te vinden is in de wijken, samen met bewoners met kunst als middel en als gespreksstarter.

Sinds 2020 doet Rianne onderzoek naar hoe we als samenleving omgaan met afwijkend gedrag. Dat onderzoek begon bij een krantenbericht; “Help de dolende mens”. Vervolgens ging ze uitgebreid over dit onderwerp in gesprek met ervaringsdeskundigen, zorgverleners en wijkagenten uit Amsterdam-Noord. Het doel was om als objectieve buitenstaander onderzoek te doen. Maar ze bleek door haar persoonlijke ervaring met labels, stigma’s en mentale gezondheid eerder een insider. Vanuit daar ontwikkelde haar onderzoek zich verder.Er waren verschillende openbare onderzoek presentaties die nog steeds op aanvraag van organisaties als gemeente Amsterdam, GGD, GGZ spelen.

Het uiteindelijke resultaat van het onderzoek en de presentaties is de voorstelling Doolhof in je hoofd. In deze voorstelling wordt het thema vertaald naar intermenselijke relaties. De tekst worden ontwikkeld op basis van interviews. Meboer reconstrueert als gespreksleider en speler de reactie van verschillende omstanders op de escalatie van iemand met tijdelijk verward gedrag. Het publiek is een derde speler die meepraat, meedenkt en meespeelt, waardoor elke voorstelling anders verloopt. Het publiek maakt ook mee wat er gebeurt in het hoofd van een persoon die de grip verliest. Met elkaar zoeken spelers en publiek een weg terug uit het ‘doolhof’ van systemen, gedachten en oplossingen. 

Doolhof in je hoofd wordt gepresenteerd in de specifieke vermenging van documentair theater en dialoog met publiek. De maker geeft ruimte aan uiteenlopende perspectieven en dagen het publiek uit om uit zijn rol te stappen

Dit onderzoek van Rianne Meboer vindt plaats in opdracht van Over het IJ als onderdeel van het vernieuwde programma Stadskunstenaars, en wordt op verschillende manieren ondersteunt door het makerscollectief van de Theaterstraat, waar ze sinds 2015 deel van uitmaakt.

Credits

Concept en regie: Rianne Meboer
Dramaturgie: Arthur Kneepkens

Het project is een coproductie tussen Theaterstraat en Over het IJ producties.