Plein Parlevinker

PLEIN PARLEVINKER

Fantasieën op en over een plein 

Het noordelijkste plein van Amsterdam gaat  veranderen. Je weet wel het plein bij, het gezondheidscentrum, de coffeeshop en de Rietwijker. Het stenen plein met enkele bankjes, een fitnesstoestel en grauwe plantenbakken zonder bomen, dat plein. Stel je voor dat op dat plein verschillende bulldozers staan die met harde klappen de stenen van de gebouwen kapot slaan. Tot er niets meer van de gebouwen over is. Er is alleen nog een leeg plein.

En stel je nu voor dat alles opnieuw wordt gebouwd, steen voor steen, plant voor plant, bankje voor bankje, gebouw voor gebouw. Alle woningen, het cultuurhuis, de moskee en de bomen. Hoe zou dat eruit kunnen gaan zien? Wat ben je daar aan het doen? Met wie ben je daar? Wat kan een plein voor plek zijn?

Plein Parlevinker is een theatervoorstelling waar je middenin zit. Er gebeurt bijna te veel om op te noemen. Er wordt live muziek gemaakt door Semere, er wordt een tentoonstelling opgebouwd,  eten geserveerd  door Mounia, je hoort  muziek gemaakt door jongeren uit Noord, illustraties worden getekend door Pieter. En Hamda, Jurrien en een veelvoud van stemmen vertellen een verhaal van het ontstaan van een nieuwe plek aan een plein. Langzaam wordt het verhaal waar we naar kijken een gesprek met elkaar dat overgaat in  samen eten. 

Op 14, 15 en 16 juli 2023 was er een feestelijk programma op en over het plein. In de theaterzaal van de Rietwijker speelde de theatervoorstelling “Plein Parlevinker” waarin je verhalen hoort van omwoners over waarom zij graag op het plein komen en wat daarin belangrijk voor hen is. Daarnaast waren er een muziekworkshops en kinderworkshops, aten we samen, danste we en gingen we in gesprek.

Workshop Kennis maken met Krar (snaarinstrument uit Eritrea/Ethiopië) door Semere Welday.

Op Vrijdag 14 en zaterdag 15 juli geeft Semere Welday een workshop Krar spelen.
De krar is een snaarinstrument afkomstig uit Eritrea en Ethiopië.
In deze beginnersworkshop leer je in een uur kennismaken met de Krar.

Deze workshop is onderdeel van de voorstelling “Plein Parlevinker”.
Na de workshop is de voorstelling (aanvang 18:30 uur) die gaat over de wensen van buurtewoners voor het plein en het nieuwe cultuur- en buurtcentrum aan de Parlevinker.
Semere zou daar graag workshops Krar bouwen willen geven.
Hij is ook onderdeel van de voorstelling.

Jullie worden dus ook van harte uitgenodigd om bij de voorstelling aanwezig te zijn. Deze is aansluitend op de workshop. Ticket voor de workshop is inclusief voorstelling en naprogramma. Alles vindt plaats in de Rietwijker.

Kosten Pay-what-you-can.
Vrijdag 14 juli 17:00 uur workshop – 18:30 uur voorstelling
Tickets workshop (inclusief voorstelling en eten)
Zaterdag 15 juli 17:00 uur workshop – 18:30 uur voorstelling
Tickets workshop (inclusief voorstelling, eten en feest)

////////

KINDERWORKSHOPS

Zaterdag 15 juli 15:00 – 18:00 uur Maakworkshop Feestversieringen Vandaag is het feest, we gaan feestelijke vliegers komen maken en andere feestelijke gekleurde versieringen (je mag ook jezelf versieren) waar je ook mee kan dansen en spelen. Met Lego Lima maken we vliegers van bamboe en vliegerpapier Lego komt uit Brazilië waar ze deze vliegers vaker maakte. Naast vliegers kan je ook andere feestelijke attributen komen maken met dit materiaal en gekleurde linten.

Zondag 16 juli 15:00 – 18:00 uur BBQ Kinderkookworkshop met kok Emmo

De specialiteit van Emmo is BBQ ! Wat kan je op de bbq allemaal doen, we gaan samen aan de slag en aan het einde gaan we alle ingrediënten op de bbq doen en natuurlijk opeten. De workshop is van 15-18 uur.

Voor ouders en iedereen die van BBQ houd, is er om 16 uur de voorstelling met heerlijk eten van de BBQ na afloop!

Aanmelden voor de kinderworkshops kan via info@theaterstraat.com

Met/van/door: Assia Ait Laachir, Bouchra Ben Abdeslam, Anouke de Groot, Daan Bosch, DJ Urbz, Emmo Achthoven, Evelyn de Brie, Fallery Monk, Hamda Belkaroui, Ilham Janah, Jurrien van Rheenen, Kemal Eroglu, Klara Beetz, Mounia Debachi, Nick Bos, Pieter Cornelissen, Pablo Fontdevila, Fatima el Farroudi, leerlingen van het Vox College, Renee van Marissing, Romanee Rodriguez, Ronnie Kroes, Sakina Ouarrich, Semere Welday, Xaverio Eind, deelnemers van kinderstudio en andere mensen die we hebben gesproken.

Mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, AFK, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Noord) 

Met dank aan De Rietwijker, JJ’s Bizz, Vox College, bovenstaanden en allen die hebben aangehaakt aan dit project en programma.