SAM: Sociaal-Artistiek Museum voor Amsterdam-Noord
Zijn de kunstenaars en kunstinstellingen in Amsterdam-Noord tegen wil en dank de oorzaak van de gentrificatie van het stadsdeel? Zijn zij verantwoordelijk voor de torenhoge huizenprijzen, de witte golf van veryupping en vertrutting, waardoor veel bewoners emotioneel en financieel vervreemden van hun eigen wijk?
En zoja: kan het ook anders?
Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander belichten gentrificatie en de rol van kunst en kunstinstellingen in dit proces. Ze doen dit door een onderzoek naar de haalbaarheid én wenselijkheid van een nieuw museum. Voorlopig noemen ze het SAM. SAM is een Sociaal-Artistiek Museum dat zich verknoopt met het sociale weefsel van Amsterdam-Noord. Het is van en voor iedereen van binnen en buiten de stad. Het wordt bezield door bewoners uit de buurt samen met de lokale, nationale en internationale top van de social art, of zoals wij het noemen: kunst waar je wat aan hebt.
Merel en Arthur spraken met Amsterdamse bewoners, kunstenaars, ambtenaren en politici over dit provocatieve en speculatieve voorstel voor een nieuwe kunstinstelling. De verschillende wensen, verlangens, verwachtingen en al dan niet haalbare idealen brengen ze in beeld in een serie van performances, workshops, installaties en interventies.
Het project werd ontwikkeld in opdracht van Frascati voor het Stadslab #2: De Onvertelde Stad.
Concept en video: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens
Camera en montage: Sophie Louise Feith
Artistieke assistentie: Ella Jonker (stage)
Geproduceerd door: Frascati (de onvertelde stad)
Mede dank aan: Bart Stuart, Gieneke Pieterse en Samar Shaalan.