SAM x Vrouwenbazaar

In het nieuwste project van SAM (Sociaal Artistiek Museum) gaan we een bijzondere co-creatie aan met De Vrouwenbazaar. Het programma strekte zich uit over 11 sessies van november 2023 tot en met maart 2024, met een publieke presentatie die plaatsvond op 22 maart 2024. De tentoonstelling/presentatie had gratis toegang!

In een 10-delige workshopreeks creërden we portretten van onszelf in relatie tot de plaatsen waar we nu wonen, en de verschillende plekken over de hele wereld waar we vandaan komen. Met fantasierijke speelsheid maakten we van deze plekken wonderlijke personages. Die personages belichaamden we door ze te spelen; we schreven ze brieven; we benoemden wat we van hen in onszelf herkenden en waar we ons tegenaf zetten; we zien deze personages als onze ouders, als onze geliefden of partners, of als onze zelfgekozen familie. Dat gaven we vorm in rituelen en ceremonies van liefde, afscheid, rouw, feest, verzoening en vrijheid. Zo deelden we onze band met Amsterdam-Noord en met ons eigen erfgoed. 

Het workshopprogramma is gebaseerd op de werkmethode van Hilda Moucharrafieh samen met Diana Al-Halabi, die aanvankelijk werd ontworpen in de context van de tentoonstelling ‘War & Conflict’ in het Amsterdam Museum. 

SAM (Social Art Museum) nodigde Hilda Moucharrafieh uit om deze workshop uit te breiden naar een geëngageerd programma met leden van de Vrouwenbazaar, in nauwe samenwerking met oprichter Samar Shalaan. De sessies vonden plaats in co-facilitatie met kunstenaar Tewa Barnosa. Het programma is ontwikkeld met, en op initiatief van, Merel Noorlander en Arthur Kneepkens (initiatoren van SAM), in een productie van de Theaterstraat.

Waar: Meiden- en Vrouwencentrum (achter het Tolhuis), Buiksloterweg 7a, Amsterdam

Wanneer: Eindpresentatie was op 22 maart van 18:00 tot 22:00

Voor wie: gemeenschapsleden van Vrouwenbazaar

SAM: Sociaal-Artistiek Museum voor Amsterdam-Noord

Zijn de kunstenaars en kunstinstellingen in Amsterdam-Noord tegen wil en dank de oorzaak van de gentrificatie van het stadsdeel? Zijn zij verantwoordelijk voor de torenhoge huizenprijzen, de witte golf van veryupping en vertrutting, waardoor veel bewoners emotioneel en financieel vervreemden van hun eigen wijk?

En zoja: kan het ook anders?

Arthur Kneepkens (Theaterstraat) en Merel Noorlander belichten gentrificatie en de rol van kunst en kunstinstellingen in dit proces. Ze doen dit door een onderzoek naar de haalbaarheid én wenselijkheid van een nieuw museum. Voorlopig noemen ze het SAM. SAM is een Sociaal-Artistiek Museum dat zich verknoopt met het sociale weefsel van Amsterdam-Noord. Het is van en voor iedereen van binnen en buiten de stad. Het wordt bezield door bewoners uit de buurt samen met de lokale, nationale en internationale top van de social art, of zoals wij het noemen: kunst waar je wat aan hebt.

Merel en Arthur spraken met Amsterdamse bewoners, kunstenaars, ambtenaren en politici over dit provocatieve en speculatieve voorstel voor een nieuwe kunstinstelling. De verschillende wensen, verlangens, verwachtingen en al dan niet haalbare idealen brengen ze in beeld in een serie van performances, workshops, installaties en interventies.

Het project werd ontwikkeld in opdracht van Frascati voor het Stadslab #2: De Onvertelde Stad.