Verhalen van de straten

Verhalen van de straten is een serie van verrassende projecten die altijd beginnen met gesprekken. De makers van de Theaterstraat doken allemaal een andere straat in, in de wijk de Banne. Die gesprekken op straat, bij de voordeur of bij ons in de Rietwijker gaan over uiteenlopende thema’s: Van wie is de stad? Wat is normaal? Wanneer voel je je ergens thuis?
De makers van de Theaterstraat verwerkten wat ze hoorden op verschillende manieren; in een spel, een bouwwerk, een korte theatervoorstelling of in een gesprek.

  • Rianne Meboer: Verhalen van Bezaanjachtplein of de dolende mens op straat
  • Jurrien van Rheenen: Verhalen van jongeren uit Noord onder hoogspanning
  • Anouke de Groot: Verhalen van Koopvaardersplantsoen
  • Daan Bosch: Verhalen van Parlevinkerpad
  • Arthur Kneepkens: Verhalen van SAM Sixhaven
  • Alev Kutluer: Verhalen van Midscheeps, over moeders en dochters

Op zondag 11 juni waren de verschillende presentaties te zien in de Rietwijker.

VERHALEN VAN HET PARLEVINKERPAD door Daan Bosch en radiomaker Romanee Rodriguez

Daan en Romanee spraken met de bewoners van het Parlevinkerpad en de Fokkenmast over de herinrichting van het Parlevinkerplein. De huizen op de Fokkenmast worden in de aankomende jaren gesloopt en het plein wordt vernieuwd. Er worden de aankomende jaren nieuwe plekken gebouwd zoals een buurt & cultuurhuis en een nieuw plein; een plek waar iedereen zich welkom mag voelen en verschillende activiteiten plaats kunnen gaan vinden.  Voordat ruimtes en studio’s voor bijvoorbeeld muziek, spel, beweging, een creatieve werkplaats of keuken helemaal zijn ingericht gingen zij de straten langs om te vragen:  Wat voor plekken, om samen te komen, heeft u nodig in uw leven? En wat zou u hier willen doen? Houdt u van muziek maken, tekenen, verhalen vertellen, bewegen, theater, zingen? Waar zou u wel eens lessen of workshops in willen volgen?

De verhalen die Daan en Romanee verzamelden waren te zien en te horen op 11 juni en werden gebruikt voor het mini festival Plein Parlevinker.

VERHALEN VAN MIDSCHEEPS door Alev Kutluer

Alev ging samen met Mounia langs te deuren van Midscheeps. Zij belden aan en spraken met verschillende mensen over rode lijnen tussen de levens van moeders en dochters. Hoe verschillen de levens van verschillende generaties? En welke dingen blijven juist hetzelfde voor deze vrouwen?

Op 11 mei brachten Alev en Mounia een aantal van de moeders en dochters die zij spraken, samen voor een etentje in de Rietwijker. Er werden ervaringen uitgewisseld over de rol van hun moeders in hun leven, en hoe zij zelf het moederschap invullen. Ze spraken met elkaar over wat ze hebben geleerd van hun moeder, wat ze zelf anders willen doen, en waarin hun leven verschilt met dat van hun moeder. “Het is leuk dat we het hier nu over hebben met elkaar, heel veel van deze dingen benoem ik eigenlijk nooit. Ik zeg nooit tegen mijn moeder dat ik haar waardeer, misschien moet ik dat eens doen.”

De komende tijd zal zij meer vrouwen uit Midscheeps interviewen om verhalen te verzamelen en rode lijnen te ontdekken.

VERHALEN VAN HET KOOPVAARDERSPLANTSOEN door Anouke de Groot

Anouke de Groot stond afgelopen maanden regelmatig met haar kleine huisframe op en rondom het koopvaardersplantsoen in de Banne. Daar spreekt ze omwonenden over hoe ze het ervaren om daar te wonen en wat voor hen de waarde is van hun huis in hun leven (en wat daarin mist). Ook duikt ze in de geschiedenis van hoe die plek gebouwd en ontstaan is en wat de plannen zijn voor de toekomst. Samen met wie wil helpen en mede gebaseerd op de verhalen krijgt het huisframe steeds een andere schil.

VERHALEN VAN FOKKEZEIL door Suzanne Bakker en Helena Klakocar

Suzanne Bakker belde aan en ging via de Familieboom tekening van Helena Klakocar met bewoners uit Fokkezeil in gesprek over familieverhalen. Door de tekening spraken de bewoners al gauw heel beeldend over hun familierelaties en verhoudingen. Suzanne bewerkte de gesprekken tot korte monologen en Helena maakte daar weer een animatie bij.

Jongeren onder hoogspanning is een theaterproject van Jurrien van Rheenen in samenwerking met schrijfster Tirza Gevers over de toegenomen stress en druk die jongeren in deze tijd ervaren. Waar komt de toename van deze gevoelens vandaag? Welke ruimte is er om hierover te praten, op school, thuis of onderling? En als we goed luisteren, wat vertellen ze ons dan? 

Samen met jongeren en jongvolwassenen van o.a startblok Elzenhagen schreven Jurrien en Tirza een audio performance.

Het publiek neemt plaats in een klaslokaal. Kan je je nog herinneren hoe jij je voelde toen jij een puber was? Hoe zat jij in de klas? Hoe stond je in de wereld? Je hoort de verhalen van jongeren die in 2023 puber zijn. Wat is er veranderd? Hoe is het om in deze huidige wereld op te groeien?

Doe ff normaal!? is een project van Rianne Meboer.

We roepen of denken het regelmatig als we op straat lopen. Maar wat vinden we eigenlijk normaal, en wat niet? Theatermaker Rianne Meboer is nieuwsgierig hoe we als samenleving omgaan met dat wat afwijkt. Is er ruimte voor iemand die anders doet. Of voor welk ander gedrag is wel ruimte en voor welke niet. Soms is iemand tijdelijk even de weg kwijt. Hoe kan je iemand dan helpen? Hoe kunnen we in de Banne beter voor elkaar zorgen.

Tussen drie oude volkswijken en in de schaduw van hippe hoogbouw ligt een opvallend onopvallend stukje groen. Misschien komt er een museum. Maar wat zou dat kunnen zijn? Voor wie? Door wie? Bewoners van de Vogelbuurt, IJpleinbuurt en de Van der Pekbuurt zoeken het uit samen met andere experts uit Noord, Buurthaven en de rest van de wereld. Ze bouwen de komende jaren samen aan een speculatief Sociaal-Artistiek Museum: SAM. Op het Poster Panorama kan je de expertise van de buurtbewoners zien. Speciaal voor op 11 juni presenteren we een selectie van deze posters in de Rietwijker.