Vraag dat maar aan je moeder!

Mevrouw, ik ga u iets heel geks vragen. Ik kan nog wel een tante gebruiken. Loopt u met ons mee? U kunt niet lopen…Wie kan deze mevrouw voor mij dragen? Dan geef ik u een plekje in mijn eigen boom. Ik kan nog wel wat advies gebruiken

Vraag dat maar aan je moeder! is een fantasierijke vervorming van dat wat je normaal gesproken niet voor het uitkiezen hebt: familie. Op humoristische wijze legt theatermaker Suzanne Bakker de connectie tussen totaal verschillende familieverhalen uit de Banne in Amsterdam-Noord. In de wandelvoorstelling smelten de verhalen samen met haar eigen familiegeschiedenis tot een gezamenlijk ontworpen stamboom. 
Al wandelend neemt deze intieme voorstelling je mee in een zoektocht naar identiteit en oorsprong. Vraag dat maar aan je moeder! gaat over het herkennen, doorbreken en koesteren van familiepatronen. Waar zijn we mee grootgebracht en wat geven we door? Het wordt eens tijd om die oude koeien uit de sloot te halen en de vragen te stellen die we nooit durfden te stellen. 

 

Over het proces
In 2020 startte theatermaker Suzanne Bakker het project Vraag dat maar aan je moeder! met het opnemen van een podcast. Ze ging in gesprek met familie over haar moeder en de vader van haar moeder. Wat is er gebeurd met mijn Joodse opa in de tweede wereldoorlog? De poging tot het vinden van een antwoord op die vraag strandde. Want als opa niet gewend is om te praten over vroeger, dan is dat voor een volgende generatie vaak ook lastig. Om die stilte te doorbreken ging Suzanne te rade bij anderen in de Banne. 

Door het gesprek aan te gaan met ouderen en jongeren uit de buurt, onderzoekt Suzanne de invloed van familie op wie zij nu zijn. Ze sprak ouderen uit het Eduard Douwes Dekker-verzorgingshuis en ontmoette jongeren van middelbare school Xplore Agora, waarmee ze aan het werk ging. Tijdens een elektronische-muziekworkshop leerden de jongeren beats te maken en teksten te schrijven over hun eigen familie. Bijvoorbeeld over een broer die thuis alle aandacht krijgt of over het land waar vader geboren is, maar waar zij nooit geweest zijn. De ontmoetingen leverden een waaier aan verhalen en liedjes op die de basis voor de voorstelling vormt: een collectieve familiegeschiedenis.

De muzikale wandelvoorstelling vindt plaats van 24 mei tot en met 9 juni 2022 en start in de Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord. De voorstelling gaat hierna in een aangepaste versie op tour in verzorgingshuizen in Amsterdam voor bewoners en hun familieleden.

Suzanne Bakker is een spelende maker die humor en muziek gebruikt als middel om toegang te verlenen tot moeilijkere onderwerpen. Als maker bij de Theaterstraat onderzoekt ze hoe persoonlijke thema’s relevant zijn voor een breder publiek. De scheidslijn tussen het onderzoeksproces en het artistieke product is dun: in gesprek gaan met buurtbewoners vormt de werkwijze maar tegelijkertijd is deze co-creatie ook onderdeel van de voorstelling. Met de muzikale wandelvoorstelling wil Suzanne het publiek inspireren om in gesprek te gaan over de rituelen, verhalen en mechanismen die in hun eigen familie worden overgedragen. 

Suzanne Bakker werkte in 2020 aan de podcast Vraag dat maar aan je moeder! Het startpunt is de vraag van haar zoontje wat er is gebeurd met haar familie in de Tweede Wereldoorlog. De podcast gaat vanaf daar door over hoe bepaalde mechanismes, zoals het zwijgen over vroeger, overgedragen worden van generatie op generatie.

Ze spreekt onder andere met haar zoon, haar broer, een oom die ze nog nooit eerder had ontmoet, met verschillende experts en met andere mensen van verschillende achtergronden over hoe zij omgaan met hun familiegeschiedenis. 

In de podcast delen we met elkaar hoe onze familiegeschiedenis doorwerkt in wie we nu zijn. Ook delen we technieken om daar beter mee om te gaan. Dat doen we in de hoop dat we elkaar zo beter begrijpen, en zodat we ook vrijer en gelukkiger kunnen staan in ons leven nu en in de toekomst.

Beluister de podcast hier:

Concept en spel: Suzanne Bakker
Muziek, compositie en spel: Dennis Bordeaux
Script, liedteksten en muziek: Amarins Romkema
Dramaturgie en eindregie: Thabi Mooi
Techniek: Frits Veenstra
Productie: Alev Kutluer
Marketing/Pr: Jet van der Veldt, Femke Ravensbergen
Beeld: Jet van der Veldt en Veronique Gielissen
Beelden collage: Stadsarchief Amsterdam, iStock

Met dank aan de ouderen en jongeren die mee hebben gewerkt, dankzij Nieki en Astrid van het Eduard Douwes Dekkerhuis, en Rachèl van Xplore Agora.
Mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Norma Feniks fonds, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Gemeente Amsterdam stadsdeel noord, Stichting Anslo’s Hofje De Eendracht, Ars Donandi en het W.J.O. de Vries fonds.