Vrije Ruimte

Een reeks theatrale interventies in de openbare ruimte.

Tussen halverwege april en halverwege juni 2018 vond het project ‘Vrije Ruimte’ plaats in de openbare ruimte van de Banne georganiseerd door de Theaterstraat.

Iedere week vonden er 1 of 2 dagen performances en interventies plaats op verschillende locaties in de Banne, zoals in het winkelcentrum, maar veel ook in de verschillende kleine en grote straten, het plein voor het winkelcentrum of bijvoorbeeld in een bushokje. Hieronder staan een aantal van de interventies beschreven. Voor de uitgebreide beschrijving van de interventies kun je kijken of onze blog. Vanaf september 2019 komen twee van de projecten terug naar de Banne. Het beest zal weer te zien zijn en er wordt een podcast gemaakt door de poëzie koeriers.

TEGEN DE STROOM IN BEWEGEN

Op 12 mei waren we een dag in het winkelcentrum de Banne

waar we beweging tegen de stroming van de winkelende bezoekers in probeerden te brengen. Op een zaterdag is iedereen vaak druk met de boodschappen en kijkt weinig op of om naar wie zich nog meer in het winkelcentrum beweegt. Wij wilden deze stroom doorbreken met contrasten, door te vertragen of juist te versnellen, of een aantal poëtische beelden van bijzondere bezoekers op deze plek te plaatsen.

Zo dansten we verspreid in een lange rij een half uur lang, in een poging aanstekelijk te zijn, en de beweging in het winkelcentrum te versnellen.

FILOSOFISCHE SPEURTOCHT 

Door de wijk heen werden op 4 Mei als een speurtocht, verschillende ‘filosofische’ vragen over vrijheid opgeschreven of gespoten met krijtspray. Krijtspray wast, net als krijt, uiteindelijk weer weg met de regen, maar op wat verscholen plekken zijn ze nog steeds te lezen.

HET BEEST VAN DE BANNE

Eerst gingen we  langs de deuren van een aantal flats in de Banne. We vroegen de bewoners: als u een mascotte voor de Banne zou maken, hoe zou die mascotte er dan uit zien? We kregen verschillende antwoorden: Iets van een dier, een vos, een kat, een wolf, een schip of een ananas, of ‘in ieder geval iets vrolijks’. We besloten  iets te maken waar mensen vrolijk van worden, een beest wat geluk brengt. Een beest dat wensen uit laat komen.

Het beest vroeg aan de mensen die ze tegenkwam: als u een wens zou mogen doen, wat zou u dan wensen?

“Ik wil 2 miljoen euro. Dan kan ik stoppen met het werk dat ik doe en werk gaan doen waar ik andere mensen bij kan helpen. Nu werk ik enkel voor het geld, ik zou dat graag veranderen”, “Een betere gezondheid voor mijn moeder en dat het geld beter wordt verdeeld” , “Ik wil graag kleinkinderen”

Het beest vroeg ook: waar wordt u gelukkig van?

“Als ik thuis ben en mijn lampjes en kaarsen aan doe en dan een avondje kan puzzelen” of “Als ik met mijn familie ben” of  “Kleine dingen, bijvoorbeeld Als ik in de zon op mijn balkon zit”.

POEZIE KOERIERS

Kleine koeriers brengen gedichten naar onverwachte plekken, in de tuin, in de schappen tussen de kattenvoer, bij de mango’s, onder de kast en op de wc in het Banne centrum. Vindt u er een, dan is deze om open te maken, te lezen en als u wil weer op een andere plaats neer te leggen of door te geven.